Er du udsat for vold i forholdet?
Vold kan være psykisk som fysisk. Det kan være begået af en mand, som en kvinde. Du kan have mødt en psykopat eller narcissist. Vold er traumatiserende, om du møder det i din familie eller i dit parforhold. Siden her handler om vold i parforhold. Du kan læse om konsekvenser af vold i familien her.
Hjælp efter voldeligt forhold
Har du været udsat for kærestevold eller et voldeligt parforhold? Har du brug for hjælp fra en erfaren psykolog? Ring: 61720070 eller skriv til: klinik@psykologaarhus.net. Mange siger, at den psykiske vold er den værste, da man ikke kan se den og kan have svært ved at påvise, at den forekommer, og beskrive den troværdigt fx i ens netværk. Det kan gøre en ensom og forkert, hvorfor man trækker sig eller bliver tilbageholdende med at fortælle om det. Det er det sidste, der er godt for en. Hvis du vil læse mere om psykisk vold, så klik her. Min erfaring bl.a. fra mit arbejde for Horsens og Århus Krisecenter er, at der er flere ting, man ofte kæmper med, når man har været i et psykisk som fysisk voldeligt forhold :
Angst
Man er ofte meget bange for at møde voldspersonen og gå de steder, hvor man kan løbe på vedkommende. Man kan blive bange for at skulle forlade sit hjem og føler sig udsat, når man er uden for sit hjem. Der kan blive flere ting, man undgår og steder man ikke kommer, hvorved ens udfoldelsesmuligheder indsnævres. Vi vil derfor tage fat i, om du er i fare og har grund til at være på vagt, eller om du er kommet i sikkerhed, og den angst du oplever kan vi begynde at slukke. Målet er, at du kan finde ro, komme de steder du gerne vil og kan klare dig selv igen.
Isolation / ensom
Man har gerne mindre overskud og kan have svært ved at rumme eller være sammen med andre mennesker. Man har lyst til at være derhjemme og ikke skulle forholde sig til fx alles spørgsmål, krav og forventninger o.lign. Man kan skamme sig over, det som er overgået en og derfor trække sig fra sit netværk. Man kan blive ensom både ved ikke at tale om hændelsen, men også ensom ved, at folk ikke forstår, hvad man er blevet budt. Folk kan også blive trætte af eller har svært ved at høre på, at det fortsat er svært for en. Vi vil tale om, hvad du er bekymret for i forhold til at skulle være sammen med andre og finder løsninger i respekt til dig, dit overskud og dit netværk.
Reaktion på traume
Man kan opleve, at hændelsen i form af billeder eller kropslige reaktioner kommer tilbage. Det er et af kendetegnene for PTSD - Post traumatisk stress belastning. Det kan gøre en rædselsslagen. Man bliver derfor bange for erindringerne om hændelsen (angsten for angsten), hvorfor man undgår situationer, der synes at udløse erindringerne og de kropslige fornemmelser. Vi vil i dit tempo nærme os erindringerne, hvor vi sørger for, at rædslen ikke bliver overvældende, og du ved, du er i sikkerhed. Kroppen søger at vende tilbage til den tilstand, den var i før voldsepisoden, og vi vil i traume behandlingen hjælpe kroppen og psyken til at komme sig.
Hvem kan jeg stole på? Forholdet til mig selv og andre
Man kan have mange tanker om og mistro til, hvem man nu kan stole på - ikke mindst en selv. Man kan have været nødt til at fortælle usandheder, komme med undskyldninger, holdt facade eller dække over uhensigtsmæssigadfærd fra den voldelige partner. Det påvirker ens forhold til venner og familie og evt. børn. Vi vil få talt skyld og skam følelserne igennem og vende, hvordan evt. skader i dine forhold kan repareres. Hvis det handler om at kunne finde en god partner, kan vi tale om, hvilke kendetegn der er på, at en person har lav empati evne fx personer med narcissistiske eller psykopatiske træk. Vi vil tale om, hvordan du kan passe på dig selv og genvinde din tillid til dig selv (øge selvværdet).
Min skyld?
Man kan tænke, at man selv har været skyld i volden og derfor skammer sig - dysfunktionel adfærd bliver normalen. Ofte er man i tvivl, usikker og tankerne kører rundt igen og igen. Vi vender dine tanker og du vil få indsigt i de traumereaktioner, der forklarer dine reaktioner. Vi taler om, hvordan psykisk vold nedbryder ens selvværd, grænser og klarhed om, hvad der er rigtigt og forkert. Skam og skyld kan være lammende følelser at kæmpe med inden i og er vigtige at få på plads.
Vrede & hævn
De fleste oplever angst, når de mærker deres vrede følelser eller har ligegfrem svært ved at mærke vrede. Dem, som mærker vrede, kan få lyst til hævn - det handler ofte om retfærdighed: Hvordan kan voldsmanden mærker og forstår, hvad de har gjort ved dig. Vi arbejder med, at du kan bruge din vrede konstruktivt til at passe på dig selv.
Forberedelse til retten, politiet eller Familieretshuset:
Hvis du skal i retten, tale med politiet eller i Familieretshuset vender vi, hvordan du kan passe på dig selv og få sagt det, som du har brug for. Vi får også talt om, hvordan du kan tage dig af dig selv før, under og efter en eventuel retssag, f.eks. hvem har du brug for at tage med, og hvem kan være der for dig bagefter?
Ring 61 72 00 70 og få en gratis 15. min uforpligtende & afklarende samtale
Læs også:
Oplever du vold i familien? Læs mere her
Relevante hjemmesider
Relevant litteratur
Autoriseret psykolog Line Dupont, Immervad 1 C, 8000 Aarhus C. Tlf: 61720070 klinik@psykologaarhus.net
CVR:35119353. Medlem af Dansk Psykologforening. Privatlivspolitik